Goede werkomstandigheden voor de mensen die het maken

Het overgrote deel van de productie van textiel en kleding vindt plaats in ontwikkelingslanden waar wetgeving minder goed gehandhaafd wordt en de lonen uitzonderlijk laag zijn. Vaak ten koste van fatsoenlijke omstandigheden voor de arbeiders.

Op kantoen plantages zijn gedwongen arbeid en kinderarbeid niet ongewoon en wordt in onveilige omstandigheden gewerkt met schadelijke chemicaliën. In fabrieken maken arbeiders uitzonderlijk lange dagen om rond te komen. De vastgestelde minimumlonen in deze landen vallen vaak een stuk lager uit dan het leefbaar loon (een salaris waarmee je volgens de maatstaven in het productieland in basisonderhoud kunt voorzien). In fabrieken werken veelal vrouwen, die te maken kunnen hebben met discriminatie net als minderheden vanwege religie of afkomst. Om hier als werknemer verandering in te kunnen brengen is vrijheid van vakvereniging een belangrijk recht, maar in veel gevallen niet toegestaan. (bron: Modint factsheet)

Verantwoord kledingstuk

Om uiteindelijk een mooi en verantwoord kledingstuk in de winkel te presenteren hebben vele mensen hier met liefde aan gewerkt. Elke schakel in de productieketen voegt iets moois toe aan onze producten. Maar elke schakel brengt ook mogelijke risico’s met zich mee die een negatief effect kunnen hebben voor de mens en het milieu.

Door voortdurend onderzoek te doen en gesprekken te voeren proberen wij alle mogelijke risico’s in kaart te brengen. Stap voor stap creëren we meer inzicht, steeds dieper de keten in. Door samenwerkingen met NGO’s, lokale organisaties en andere deskundigen werken we aan het verbeteren en voorkomen van risico’s.

Euretco werkt aan de volgende doelen:

Babyface

 • 2020-2023
  verbeteren van de arbeidsomstandigheden en de levensomstandigheden in de productieketen van de vier Indiase fabrieken die vallen onder het Arisa project
 • 2021
  Start van een pilotonderzoek voor leefbaar loon bij de vier CMT fabrieken in Tamil Nadu, India & Start bewustwording en educatieprogramma over leefbaar loon voor Babyface-inkopers (intern) en fabrieksarbeiders (extern)
 • 2022
  Minstens één CMT fabriek in India betaalt leefbaar loon volgens onze criteria voor arbeiders & 80% van alle leveranciers heeft een geldige audit en bespreken wij de voortgang
 • 2023
  Start leefbaar loon project in China
 • 2025
  33% van alle Babyface kleding wordt gemaakt door arbeiders in tier 1 die een leefbaar loon betaald krijgen & is er geen kinderarbeid in de productieketen van tier 1 t/m 4 in Tamil Nadu, India
 • 2030
  is er geen kinderarbeid in de gehele productieketen & wij streven naar 100% leefbaar loon voor alle CMT arbeiders

Dames private label

 • 2021
  start risico analyse en bepalen belangrijkste doelstellingen
 • 2022-2024
  alle risico’s inzichtelijk en geprioriteerd van alle leveranciers
 • 2022
  70% van alle CMT fabrieken heeft een geldige audit

Heren private label

 • 2021
  start risico analyse en bepalen belangrijkste doelstellingen
 • 2022
  70% van alle CMT fabrieken heeft een geldige audit
 • 2022-2024
  alle risico’s inzichtelijk en geprioriteerd van alle leveranciers

Wij leveren een bijdrage aan de volgende Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties: